Pijnklachten?

Wanneer u een pijnklacht heeft, wacht dan niet tot de volgende controle, maar neem direct contact met ons op. Bel ons indien mogelijk tussen 8.00 en 10.00 uur of stuur ons een e-mail, zodat wij u eventueel dezelfde dag nog kunnen helpen.

Indien de praktijk gesloten is, kunt u contact opnemen met de Mondzorgpoli op telefoonnummer 088- 263 2700.

Wat kunt u zelf doen?

Hieronder vermelden wij wat u eventueel zelf kunt doen om de klacht tijdelijk te verhelpen.

Drukplek(ken) bij uitneembare beugel:
Wanneer een uitneembare beugel kapot is of heel erg pijn doet, moet er zo snel mogelijk een afspraak worden gemaakt met de praktijk. Laat de beugel tot die tijd uit. Doe de beugel 2 uur voor de afspraak weer even in, zodat we kunnen zien waar de irritatie zit.

Prikkende draad:
Wanneer de draad aan de achterzijde uitsteekt en in de wang prikt, kan een bolletje was of suikervrije kauwgom aan het uiteinde tijdelijk verlichting geven. U kunt ook proberen de draad zelf af te knippen met een nagelknipper of klein tangetje. Lukt het niet om helemaal achter in de mond te komen, knip dan vooraan de draad door en haal de draad er voorzichtig uit. Als de draad aan de achterzijde is omgebogen gaat dit laatste niet.

Los slotje of band:
Wanneer een slotje los is van de tand moet u altijd even bellen voor een afspraak om deze opnieuw vast te zetten. Ook als er al een afspraak op korte termijn gepland staat, willen wij het graag van te voren weten. Wij kunnen dan extra tijd inplannen. Hetzelfde geldt voor een losse band om een van de achterste kiezen. Als er elastieken om de band worden gedragen laat deze dan even achterwege.

Losse spalk:
Als de spalk achter de tanden los zit, ga er zelf niet aan zitten maar maak zo snel mogelijk een afspraak anders kunnen de tanden gaan schuiven. Eventueel kan het uitstekende deel worden bedekt met een stukje was of suikervrije kauwgom. Gooi een spalk die helemaal los is gegaan niet weg, maar neem het mee naar de afspraak.

Problemen met de Herbst beugel:
Als er in de bovenkaak een buisje/band loskomt, bewaar deze en neem zo snel mogelijk contact met ons op. Ditzelfde geldt voor het staafje in de onderkaak. Bij te ver openen van de mond (gapen) kan het voorkomen dat de staafjes uit de buisjes schieten. U kunt proberen ze er zelf weer in te schuiven.

Weetjes

Gevoelige tanden na een controle:
Het is normaal dat de beugel, na de controle, lichte gevoeligheid aan de tanden veroorzaakt. Dit is normaal en gaat meestal binnen 4 dagen weer over. Eventueel kan een pijnstiller (paracetamol) verlichting geven.

Wondjes in de mond;
Wanneer de beugel net geplaatst is, kan het zijn dat er een irritatie ontstaat van de wangen of lippen. De mond moet ook wennen dat er slotjes op de tanden zitten. Na een tijdje verdwijnt deze irritatie vanzelf. Een bolletje was kan hierbij de klachten tijdelijk verlichten.

Spleetje tussen de tanden:
Het is heel goed mogelijk dat gedurende de behandeling een spleetje tussen de tanden ontstaat. Dat kan geen kwaad, nadat we overgaan op dikkere draden gaan we het spleetje met behulp van een chain (elastiek) weer sluiten.

De blokbeugel valt uit de mond tijdens de slaap;
Dit gebeurt weleens als net met het dragen van de beugel is gestart. Na een tijdje blijft de beugel ook s’ nachts zitten.

Spoeddienst

Buiten onze openingstijden kunt u voor pijnklachten contact opnemen met de Mondzorgpoli op telefoonnummer: 088-263 2700.

Zij geven u advies en indien nodig een afspraak op de poli voor een behandeling. De Mondzorgpoli heeft vestigingen in Utrecht, Almere en Amsterdam. Let u erop dat u een legitimatiebewijs en een verzekeringspas meeneemt.